Ciasto z truskawkowym musem

Pycha na każdą okazję …

Ciasto z truskawkowym musem

Biszkopt

5 jaj,

1szkl cukru,

1 szkl mąki pszennej,

0,5 szkl mąki ziemniaczanej,

Łyżeczka proszku do pieczenia,

Mus truskawkowy

0,5kg truskawek,

2 galaretki truskawkowe,

0,5 szkl wrzątku.

Truskawki zblędować, galaretki rozpuścić w wodzie i wlać do truskawek – schłodzić.

Masa budyniowa

2 budynie waniliowe,

2 szkl mleka

3/4szkl cukru

Cukier waniliowy

1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w 2giej rozpuścić 2 budynie, gdy mleko z cukrami zacznie wrzeć wlać rozpuszczony proszek – zagotować.

Dodatkowo

2 galaretki truskawkowe – na wierzch.

0,5 szkl przegotowanej, ostudzonej wody i 0,5 cytryny – do nasączenia biszkoptów.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć wodą z cytryną, na połowę położyć 1/3 masy na to tężejący mus truskawkowy, na 2gą połowę ½ pozostałej masy – przełożyć masą do musu, na wierzch resztę masy, truskawki i wszystko zalać tężejącą galaretką.

Ciasto trzeba robić w wysokiej tortownicy, ja robiłam w prodiżu.

 

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.