Gołąbki śląskie (bez zawijania)

Na obiad, a także na domówkę świetnie sprawdzą się…

Gołąbki śląskie

1 kg mięska mielonego wieprzowego,

½  średniej kapusty,

1 szkl ryżu,

3 łyżki kaszy manny,

1 duża cebula,

Olej,

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

1 duża śmietana do zup i sosów,

½ l bulionu lub wody,

Sól, pieprz świeżo mielony, pieprz ziołowy, majeranek, ulubione zioła np. kminek

Kapustę drobno pokroić – posolić, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Mięso, cebulę, kapustę, opłukany surowy ryż* i kaszę mannę połączyć, dodać sól, pieprz czarny i ziołowy – dobrze wyrobić. Formować lekko spłaszczone zwarte kotlety i obsmażać z obydwu stron, następnie układać, w naczyniu żaroodpornym lub prodiżu, pionowo nie na płasko.

Przygotować sos:

Połączyć na zimno śmietanę, bulion lub wodę i przyprawy sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek i ulubione zioła dobrze rozmieszać widelcem lub trzepaczką.

Sosem polać gołąbki, piec w tem. Około 180 stopni przez około 45min, do miękkości kapusty i ryżu.

*ryż zmięknie podczas pieczenia, wchłonie bulion.

gołąbki śląskie

gołąbki śląskie

podsmażone gołąbki

podsmażone gołąbki

Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.